Ako sa odmilovať

06.08.2020 / Blog

Každý z nás to aspoň raz zažil. Slzy, bolesť a túžba po blízkosti, ktorá však napriek našej snahe ostáva nenaplnená… Ako sa s tým vyrovnať? Dá sa to vôbec?

a2024968-1c26-4229-b09e-749c174d1a2b

Zlomené srdce vie bez ohľadu na vek a skúsenosti rovnako potrápiť muža i ženu. Niet pochýb, že si takouto skúsenosťou práve v tomto okamihu prechádza mnoho ľudí. A možno si aj ty jedným z nich.

Vraví sa, že človek musí najprv sám zažiť sklamanie v láske, aby sa naučil skutočne milovať. Neviem, či je na tom niečo pravdy, ale zo skúsenosti seba i iných vnímam, že cesta k láske, ktorá pretrvá, je mnohokrát kľukatejšia, než by sme si priali. Kým tú “svoju” lásku nachádzame, často zažívame nielen odmietnutie (niekedy viac ako len jedno), ale aj sami odmietame lásku iného človeka (alebo hneď viacerých).

Verím, že Boh každého z nás vedie cestou svojej dokonalej vôle, ktorá nám v správnom čase dáva všetko, čo potrebujeme. A to vrátane zlomených sŕdc a zdanlivo nekončiacej sa bolesti. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať nelogické, Boh si nás často priťahuje bližšie k sebe práve prostredníctvom hlbokých sklamaní. Uprostred tragédie tak nachádzame nielen skutočný zmysel života, ktorý nám majetok, kariéra ani úspech nedá, ale najmä Božiu nehynúcu lásku k nám.

Nepopieram, že hoci sa toto všetko dobre počúva, je veľmi ťažké to v konkrétnej chvíli prijať. Veď ani Viktor Frankl, ktorý vďaka životu v koncentračnom tábore napísal svoje najprelomovejšie dielo, neváhal jasne odmietnuť zverstvo pekla, ktoré ho pripravilo o rodinu. Nechcem však porovnávať druhú svetovú vojnu so zlomeným srdcom - chcem len poukázať na fakt, že zaceliť ľudské srdce nie je také jednoduché. To však neznamená, že sa to nedá. Prežiť túto bolestivú etapu života a posunúť sa ďalej nie je nemožné.

Pýtaš sa, ako na to? Mám pre teba 4 tipy, ktoré ti pomôžu “odmilovať” sa v prípade, keď vieš, že vzťah s človekom, do ktorého si zaľúbený, z rôznych dôvodov nie je reálny, no tvoje srdce si nedá povedať a ty si s tým nevieš dať rady.

b3ac52cd-fbc8-4899-a9a9-2a091103f362

Poďme na to:

Fyzické odlúčenie a prerušenie kontaktov

Všetci poznáme príslovie “zíde z očí, zíde z mysle”. V prípade nešťastnej lásky platí hádam desaťnásobne, aj keď sa ti to tak spočiatku vôbec nemusí zdať. Ak sa však chceš naozaj posunúť a spraviť vo svojom srdci priestor pre človeka, s ktorým raz vytvoríš reálny vzťah, bez pretrhnutia pút, ktoré ťa aktuálne viažu k človeku, s ktorým to nemá budúcnosť, to jednoducho nepôjde.

Keď vravím fyzické odlúčenie a prerušenie kontaktov, mám pritom na mysli doslovné vyhýbanie sa konkrétnej osobe a prerušenie úplne všetkých kontaktov. Samozrejme, pokiaľ je to možné - čo v drvivej väčšine prípadov aj možné je. Vieš presne, čo mám na mysli: vymaž si telefónne číslo danej osoby, odstráň si všetky spoločné emaily, prestaň dokola čítať vaše správy a nestretávaj sa s jeho/jej kamarátmi… a tak ďalej.

Myslím, že väčšina ľudí má s týmto krokom problém kvôli svojmu strachu. Nechcú sa dobrovoľne odlúčiť od človeka, do ktorého sú zaľúbení, pretože sa napriek odmietnutiu nechcú vzdať nádeje, že z toho raz predsa len niečo bude. Ani ja som nebola iná. Ale pozor: tí, ktorí milujú v očakávaní, že raz budú aj oni na oplátku milovaní, iba mrhajú svojím časom. Tento fakt nemám z vlastnej hlavy. Povedal to Paulo Coelho.

Povedz svojmu strachu zbohom a rozhodni sa dôverovať Bohu. On dobre vie, prečo s tým človekom práve teraz nie si. Ver tomu, že je to predovšetkým pre tvoje dobro. A neboj sa fyzicky odrezať a prerušiť kontakty s človekom, do ktorého si nešťastne zaľúbený. Uvidíš, že ti to pomôže.

Prosba o modlitbu

Ak máš vo svojom okolí spoločenstvo, blízkych, priateľov alebo známych, ktorým dôveruješ (a ktorí sú zrelými kresťanmi), neváhaj ich poprosiť o modlitbu príhovoru. Som si stopercentne istá, že ti takáto modlitba veľmi pomôže. Neboj sa preto povedať im o svojej situácii a vysvetliť im všetko, čo ťa trápi.

Sama som na takejto modlitbe príhovoru bola hneď u viacerých modlitebníkov z jedného spoločenstva naraz a veľmi mi to pomohlo. Po ich modlitbe nado mnou som sa cítila ako znovuzrodená. Veľmi silno som plakala a ich slová mi dodali odvahu a nádej. Na tie oslobodzujúce chvíle nikdy nezabudnem. Verím, že cez nich do môjho života hovoril Boh.

Okrem toho sa mi osvedčilo poprosiť o modlitbu a pomoc kňaza, ktorému sa zároveň môžem vyspovedať. Nemusí to pritom byť kňaz, ktorého dobre poznáš. Boh k tebe bude hovoriť aj prostredníctvom kňaza, ktorý ťa vidí prvýkrát v živote. O tom nepochybuj. Ak sa teda hanbíš zdôveriť kňazovi, ktorého poznáš, porozprávaj sa s nejakým iným.

A nezabudni dôverovať. Nech sa v konečnom dôsledku rozhodneš osloviť kohokoľvek, buď si istý, že modlitba je účinná kvôli Bohu, ktorý na ňu odpovedá, a nie človeku, ktorý za teba prosí.

0c818602-0cba-4547-9995-97c7a6afc999

Modlitba a pôst

Ak si so svojimi pocitmi nevieš dať rady, odporúčam ti aj pravidelnú modlitbu a pôst. Ja som sa v čase najväčšej tiesne modlila jeden ruženec za druhým a veľmi mi to pomáhalo. Nevynechávaj ani svätú omšu. Skús na ňu chodievať častejšie a uvidíš, že budeš mať na mnohé veci úplne iný pohľad.

V skratke: snaž sa čerpať všetky milosti, ktoré ti viera ponúka. Vytrvalo pros Pána o pokoj, radosť a slobodu. A nedaj sa znechutiť, keď ti na modlitbu neodpovie hneď, ale pokračuj v klopaní na jeho dvere, až kým nezakúsiš ovocie plynúce z jeho prítomnosti.

Presne, ako sa píše vo Svätom písme:

Rozpovedal im podobenstvo, ako sa treba stále modliť a neochabovať: “V istom meste bol sudca, ktorý sa Boha nebál a ľudí nehanbil. Bola v tom meste aj vdova, ktorá k nemu chodila s prosbou: “Obráň ma pred mojím protivníkom.” Ale on dlho nechcel. No potom si povedal: “Hoci sa Boha nebojím a ľudí sa nehanbím, obránim tú vdovu, keď ma tak unúva, aby napokon neprišla a neudrela ma po tvári.” A Pán povedal: “Počúvajte, čo hovorí nespravodlivý sudca! A Boh neobráni svojich vyvolených, čo k nemu volajú dňom i nocou, a bude k nim nevšímavý? Hovorím vám: Zaraz ich obráni. Ale nájde Syn človeka vieru na zemi, keď príde?” (Lk 18, 1-8)

Obetuj bolesť Bohu

Možno si už z toho všetkého unavený. Túžiš po vzťahu založenom na vernosti, úprimnosti, pravde, rešpekte a vzájomnej láske, a ono to akosi stále neprichádza. A pritom už máš svoje roky, nie si extrémne vyberavý a vieš, že nechceš ostať bez manželského partnera. Toľko sa za to modlíš, a potom bum! Konečne sa zaľúbiš. Ale do človeka, ktorý o vzťah s tebou nemá záujem…

Rozumiem ti. Viem, že to vôbec nie je jednoduché.

Aj keď to celé na prvý pohľad môže vyzerať ako zlý vtip, chcem ťa napriek všetkému povzbudiť, aby si neprestal dôverovať. Ver, že Boh pozná tvoje srdce, boje aj bolesti. On presne vie, čo ťa trápi. Vie, čoho sa bojíš. A vie aj to, čo je pre teba najlepšie.

Úplne sa mu preto odovzdaj a zver svoju momentálnu bolesť, strach a utrpenie súvisiace s odmietnutím do jeho milujúcich rúk. A obetuj všetko to, čo cítiš, každý deň na konkrétny úmysel, ktorý ti leží na srdci. Napríklad za nájdenie životného partnera, po ktorom tak túžiš, alebo za zdravie či spásu tebe blízkeho človeka. Úmyslom sa medze nekladú.

Utrpenie trpezlivo a s láskou obetované Bohu má nesmiernu hodnotu, ktorú si však často neuvedomujeme. Ako kresťania málo využívame výsadu byť s Ježišom na kríži. Práve z kríža však vzišlo všetko požehnanie. Kríž otvoril nebo a umožnil nám stať sa Božími deťmi. A kríže v našich životoch majú tiež obrovskú moc! Nevyhýbajme sa im a nechcime žiť evanjelium prosperity. Nepoznám ani jedného svätca, ktorý by sa počas svojho života na zemi mal iba dobre. Ty áno?

Dôveruj preto naplno Bohu. On vie lepšie. A pri tom všetkom nezabúdaj na to, že naším skutočným cieľom je nebo, a nie opätovaná láska.

Držím ti v tvojom boji palce!

PS: Máš aj ty nejaký tip, ktorý ti pomohol odmilovať sa? Podeľ sa oň v komentári.

0 komentárov

Martina Bednáriková

Milujem Ježiša celým srdcom a túžim o ňom svedčiť celým svojím životom i všetkým, čo mám. Moje srdce horí pre modlitbu, pretože každá chvíľa, ktorú trávim v Božej prítomnosti, ma trvalo mení k lepšiemu. Preto sa na tomto blogu snažím skĺbiť moju lásku k Bohu, knihám a písaniu. Zastihnete ma kedykoľvek na [email protected].

Páči sa ti, čo čítaš? Potom sa prihlás na odber noviniek.
Odhlásiť sa môžeš kedykoľvek.

Komentáre

Napíš komentár